Paardrijden met de juiste focus

6 tips voor het omgaan met spanning, angst en onzekerheid tijdens het rijden .

Trek je niks aan van anderen.

Misschien vinden anderen jou een watje omdat jij dingen eng vindt. Lekker laten vinden, dat is hun probleem. Zij voelen niet wat jij voelt. Hoe meer je gaat luisteren naar anderen hoe verder je van jezelf weggaat. Blijf bij jezelf en luister naar je eigen gevoel. Als jij iets eng vindt, dan vindt je dat gewoon.

Voel je angst.

Dat klinkt misschien raar, je wilt je angst juist helemaal niet voelen. Dus je doet maar net of je angst er niet is. Maar ondertussen is die angst wel de hele tijd aanwezig. En klaar om jou lastig te vallen.
Nu doe je precies het tegenovergestelde. Je neemt je angst bewust waar. Waar voel je dat het meest? 
Is dat in je buik, voel je het aan je handen of word je bijvoorbeeld duizelig? Let eens heel goed op wat je precies voelt. Kun je er daarmee spelen? Kun je je angst bijvoorbeeld een kleurtje geven? Kun je de plek van de angst ook veel groter maken? Of kun je die bibberende handen nog harder laten bibberen? 

Praat erover.

Niks om je voor te schamen. Het overkomt ook de beste. Er zijn veel topruiters die na een flinke val hulp gezocht hebben van een coach om weer zelfverzekerd in het zadel te kunnen zitten. Door toe te geven dat je op bepaalde momenten angstig of onzeker bent, werk je feitelijk al aan de oplossing.

Laat bijvoorbeeld je instructeur weten dat je bang bent zodat hij of zij hier rekening mee kan houden en je hierbij kan begeleiden. Geen instructeur? Praat erover met een vriend/vriendin.

Analyseer je angst.

Waar komt je angst vandaan? Ben je ooit bang geworden van een val? Waar ben je precies bang voor? Hoe verloopt je spanningsopbouw? Waar ben jij bang voor en waar is je paard daadwerkelijk bang voor? Stel jezelf zo veel mogelijk vragen om tot de kern te komen van je angst. Vraag desnoods iemand, zoals bijvoorbeeld een instructeur, om eens naar je te kijken zodat diegene kan zeggen wat hij ziet gebeuren en wanneer als jij angst hebt. Verkramp je je zit? Houd je meer teugeldruk als de spanning bij je oploopt? Al deze inzichten kunnen jou helpen.

Geef het vorm.

Het klinkt misschien raar, maar door op een angstig moment het gevoel een vorm te geven kun je er beter mee omgaan.

  • Geef het gevoel een kleur. Kan iedere kleur zijn
  • Geef het gevoel een cijfer. Waarbij 10 staat voor extreme angst en 1 voor een heel klein beetje angst
  • Stel jezelf de vraag waar het gevoel zit? Zit het in je buik, je hoofd, je benen? Of ergens anders?
  • Hoe beweegt het gevoel? Van boven naar beneden? Of zakt het juist naar je benen? Probeer er een beeld van te maken hoe het gevoel beweegt
  • Geef opnieuw het gevoel een kleur, maar dit keer een lichtere kleur
  • Geef opnieuw het gevoel een cijfer.

Probeer het maar eens. Je zult merken dat het werkt en dat je steeds een lager cijfer kunt geven.

Herhaal deze oefening  zo vaak als dat je kunt.

Professionele hulp.

Heb je al veel geprobeerd en blijf je toch last houden van je angst? Zoek dan professionele hulp, want hoe langer je last hebt van angst des te moeilijker het is om er vanaf te komen. En het is niet nodig dat je met de angst onzekerheid rond blijft lopen.  Het is zoo jammer van je tijd, energie en alle negatieve gevoelens die je daardoor over jezelf ontwikkeld. 

Als je blijft doen wat je deed, Krijg je wat je kreeg… 

Veel gestelde vragen:

Zeker kan dat, graag zelfs neem dan even contact met mij op en dan plannen we een afspraak of een belafspraak
Gemiddeld duurt een sessie één tot ander half uur

Jazeker kan dat, dan plannen we de sessies via Zoom. 

Zeker kan dit, dan kom ik bij jou op locatie lesgeven. 

Mocht je vraag er niet bij staan, vul het contact formulier in dan neem ik snel contact met jouw op!