Paardrijden met de juiste focus

Sporthypnose

Je bent zo goed als dat jij over jezelf denkt.

Het zijn je eigen gedachtes die je onzeker maken. De gedachtes veroorzaken spanning in je lichaam je paard neemt deze spanning over en daardoor loopt je paard op wedstrijd niet zo als thuis.

Je mind-set in net zo belangrijk als conditie. Ben jij topfit en je paard ook, maar ben je niet overtuigd van je eigen kunnen. Dan gaat het je ook niet lukken..

Ben je van jezelf overtuigd, maar conditioneel niet goed genoeg. Dan ga je het daarmee waarschijnlijk ook niet redden.
Het is een samenspel tussen je paard, trainen, management en de juiste mind-set.  
Wat jullie een winnend team maken!

Achter het probleem zit een overtuiging

Als het met rijden niet wil lukken ( zenuwen, spanning, angst) dan zit daar een overtuiging achter. ‘ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg. Het lukt mij nooit’. De overtuiging zit in het onderbewustzijn, als de overtuiging in het bewustzijn had gezeten dan had je deze allang opgelost. Hoogstwaarschijnlijk heb je al heel veel over je probleem gedacht en gesproken met je instructeurs en paardenvrienden om tot een oplossing te komen.

De overtuiging zit in het onderbewustzijn en daar kom jezelf niet bij. Zelfs je trainer, coach en beste vriend(in) niet.

Je kunt alles beredeneren en overdenken je snapt het wel, maar je gevoel zegt iets anders..

De Poortwachter

Tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn zit een filter de ‘kritische factor’, die filtert alle informatie die binnenkomt. De kritische factor zal alle informatie van buitenaf vergelijken met dat wat reeds opgeslagen is in het onderbewustzijn op ‘is dit waar’?

Kent de kritische factor de informatie dan wordt het makkelijk doorgelaten naar het onderbewustzijn als waar. Kent het de bekende informatie niet, dan wordt het niet of nauwelijks doorgelaten.

Als je tegen iemand zegt “jij bent stom ”is het eerste wat je voelt hoho wat zeg jij nu?

En dat is de kritische factor die zich als poortwachter opstelt. Deze informatie gaat niet naar het onderbewustzijn want dit klopt niet.

Programmering van onderbewustzijn voornamelijk in je kindertijd

De leeftijd van 0 tot 7 jaar is heel belangrijk voor jouw brein, er is dan nog geen kritische factor die ontstaat pas rond je achtste jaar. Dus alle informatie word als waar aangenomen. In deze periode wordt er ontzettend veel informatie opgeslagen. Alles wat jij toen geleerd hebt of wat er tegen jou gezegd is, heb jij als waarheid aangenomen. Als je als kind op de basisschool van de juf hebt gehoord dat jij niet goed (genoeg) bent met taal of spelling, is de kans ontzettend groot dat jij dit als waarheid hebt aangenomen. Of je bent gepest, hierdoor kan het zelfvertrouwen een deuk hebben opgelopen. Als kind een besluit genomen om iets heel goed te gaan doen, perfectionisme ontwikkeld. Buiten de groep gevallen als kind, je grenzen nu niet aan durven te geven door iedereen aardig willen worden gevonden. Dit zijn allemaal oude overtuigingen die opgeslagen zijn in het onderbewustzijn. En die kunnen je in je volwassen leven flink in de weg zitten.

De overtuiging zit in het onderbewustzijn, dan kan iedereen je vertellen dat je het kunt. Maar als deze informatie niet bekend is, gaat het brein het niet accepteren als waar.

Veel ruiters zijn zich er niet eens van bewust dat hun klacht veroorzaakt wordt door een oude overtuiging. Die hebben alleen last van de gevolgen, de overtuiging belemmert je.

Je wilt er heel graag van af!!  Maar hoe dan??

Sporthypnose

Hypnose is niet eng en ook geen slaap, je komt niet in een of andere rare vage toestand. Hypnose is focus! Als je je aandacht focust ontstaat er vanzelf een staat van hypnose. Je bent dagelijks in hypnose alleen weet je niet dat het zo heet. Wel eens een autorit gemaakt en dat je in een keer dacht oh ben ik al zover.

Flow is ook hypnose, heerlijk in je eigen bubbel rijden, werken, knutselen en ineens zien; jeetje is het al zo laat! Opgaan in een heerlijk boek of goede film, dagdromen, het is allemaal een vorm van hypnose. Alleen hypnose zelf kan niet iets voor iemand veranderen, het is gewoon een staat van zijn, net als wakker zijn of slapen. Alleen in hypnose gaat de filter (kritische factor) aan de kant, meer doorlaatbaar of net hoe je het noemen wilt. Zodat er toegang is tot het onderbewustzijn en je daar de belemmerende overtuiging kunt veranderen, opruimen en een positieve overtuiging terug kunt plaatsen. Ik kan het wel, ik ben goed zo als ik ben.

Veel gestelde vragen:

Nee dit is niet mogelijk. De hypnotiseur heft de hypnose op of je breekt zelf de hypnose sessie af.

Nee in hypnose heb jij de controle, de suggesties die worden gegeven worden alleen opgenomen als ze acceptabel zijn voor je.

Nee, je bereidheid is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

Nee, ook dit is niet mogelijk, geen bereidheid is geen hypnose.

Na de sessie heb je in veel gevallen direct resultaat, maar het kan ook even duren. Sommige mensen voelen direct  “er is iets veranderd!” Anderen mensen merken die veranderingen geleidelijk. In enkele gevallen kan het even duren voordat je resultaat ziet. Soms is het onderbewustzijn wat traag in het doorvoeren van de veranderingen en komt het resultaat wat later.

De veranderingen zijn in de meeste gevallen direct en blijvend. Een heftige gebeurtenis kan de werking van de sessie even ‘on hold’ zetten of in uitzonderlijke gevallen terugdraaien.

Een tweede sessie is in dat geval altijd mogelijk.

Na de sessie voel je je ergens tussen heerlijk ontspannen en euforisch.

Jazeker, je je nog even flink ontspannen voelen, maar je brein is helder.

Natuurlijk. Als het zelf prettig vindt mag iemand bij het voorgesprek zijn. Bij de sessie zelf kan niemand anders aanwezig zijn, de hypnotiseur heeft je focus nodig en alles dat die focus kan verstoren is ongewenst.

Een sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf, inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de valkuilen zijn, de wensen en de verwachtingen.

Mocht je vraag er niet bij staan, vul het contact formulier in dan neem ik snel contact met jouw op!