Paardrijden met de juiste focus

Instructie lessen

Je loopt er al een tijdje mee rond, na je privé les bekruipt je het gevoel dat je niet alles uit de les hebt gehaald. Na de les bespreek je nog het één en ander waar je van de week mee aan de slag kunt. Maar toch stap je niet met een heel bevredigd gevoel af. Het voelt elke keer als je gelest hebt als net niet…

Maar waar ligt dat aan?

  • Begrijp jij je instructeur wel, praat zij/hij in jouw taal of is het veel wolken taal? 
  • Zitten jullie op hetzelfde kanaal? 
  • Wil jij wel iets aannemen van je instructeur? 
  • Is je instructeur eigenlijk gewend om op en andere niveau les te geven? 
  • Ben jij gegroeid als ruiter en kan je instructeur hier niet in mee? 
  • Heeft jou instructeur wel de volledige aandacht voor jou in je les? 
  • Verstaat je instructeur jouw taal? 

 
Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waardoor het niet lekker kan lopen tussen jou en je instructeur tijdens een les.

“Your only limit is you”

Mocht je nou eens een andere visie op jouw rijden willen horen?
Dat kan daar spar ik graag met je over, mijn jaren lange ervaring in de paardensport hebben mij al op veel mooi plaatsen gebracht. Ik heb veel geleerd van de instructeurs opleiding die ik gevolgd heb.  Ik heb van vele instructeurs les gehad ik heb vele clinic mee mogen rijden en ik heb vele uren aan de bak rand door gebracht om te kijken hoe andere instructeurs hun kunde overbrengen op hun leerlingen en daar heb ik veel van geleerd. 
 
Maar hoe gaat dat dan in zijn werk?
Nou heel simpel ik kom kijken als jij aan het rijden bent en vervolgens geef ik mijn visie over je rijden. Dan bespreken we mijn bevindingen met jou gevoel en bekijken we samen of we ergens verbetering in aan kunnen brengen. Ik ben ervan overtuigd dat je het beste leert als jezelf het verschil voelt. Dus niet “gewoon” te doen wat instructeur zegt maar zelf te gaan voelen waarom iets anders beter of makkelijker is als je het op een bepaalde manier doet. Zo leer je het zelf voelen en wat nog fijner is je kunt het veel makkelijker zelf oplossen elke keer opnieuw. En wat voor gevoel zou dat je wel niet geven?!..

Het beste werkt deze methode als we het een tijdje volhouden en niet één proefles rijden, want je kunt jezelf wel voorstellen dat er in één les veel op je afkomt. En dat rijden op een andere manier als die je gewend bent helemaal nog niet zo gemakkelijk is. En als je dan maar één keer samen rijdt dan hou je daar geen positief gevoel aan over en ga je er zeker niet mee door. Ik ben erachter dat je daar minstens twee maanden de tijd voor moet nemen om alles wat je anders of opnieuw leert je eigen te maken.
 
De investering hiervoor is 45 euro voor één uur. 
Eén uur geeft je mooi de ruimte om dingen te herhalen de theorie te laten landen en af en toe de chaos in je hoofd los te laten. Je zult niet een heel uur op het toppen van je kunnen paardrijden dit hou je niet vol. Na dit uurtje kun jezelf verder thuis door trainen met wat je geleerd hebt. En zo stukje bij beetje meer gevoel krijgen en beter worden in je rijden.

WAT TEVREDEN KLANTEN ZEGGEN:

Petra
Ik les al een tijdje bij Linda, ik kan mij de eerst les nog goed herinneren die was best vermoeiend en moeilijk. Ik had mij allemaal dingen aangeleerd die niet goed waren. En om deze dingen af te leren daar heb ik wel even een poosje over gedaan. Maar Linda bleef daar rustig onder en laat mij zelf voelen waar het anders kan of wat er gebeurde zodat ik het zelf ga voelen en het vervolgen op kan lossen door mijn gevoel te volgen. Doordat ik het zelf ben gaan voelen waar het probleem zit, gaat het rijden mij nu een stuk makkelijker af. 

Ellen
Ik heb een heel fijn paard hij heeft al wat meer gelopen en dat is fijn omdat ik zelf nog niet zoveel ervaring heb. Maar het was ook een tijdje en probleem, doordat mijn paard zoveel ervaring had reed ik de lagere klasse zo door. Alleen toen ik in het M1 kwam liep ik tegen problemen aan, ik had mijn basis helemaal niet in orde, rechtrichten, voor het been zijn, aanleuning, die waren nog ver te zoeken. De eerst tijd hebben we daar veel op getraind en ik merkte als ik de tips van Linda opvolgde ik veel sneller en makkelijke resultaat had in (rechtrichten, voor het been zijn en aanleuning). En daarna was een M proef rijden een stuk makkelijker.

Monique
Mijn paard liep best goed in de training, maar dit kwam er op wedstrijd niet uit omdat ik een beetje slordig was met proefrijden. Ik wilde het wel maar elke keer lukte het mij net niet om bij de letters mijn oefeningen uit te voeren. Na wat lessen, met de juiste hulp wist ik dat ik eerder aan mijn voorbereiding moest werken zodat ik de oefeningen wel bij de letter kon maken. En toen ik dit wist en kon was een winstpunt rijden een stuk makkelijker.